Auto leasen

Meest gekozen leaseauto’s


Een auto leasen is interessant! In het bezit zijn van een auto kost je iedere maand geld. En is er iets mis met je auto, dan kan het je zelfs veel geld kosten. Met een auto leasen, betaal je een vast bedrag per maand. Geen onverwachte kosten, geen dure factuur van de garage net op het moment dat het financieel niet goed uitkomt.

Leasevormen auto leasen

In Nederland kennen we verschillende leasevormen. Het voornaamste verschil zit tussen het zakelijk of particulier leasen van een auto. We leggen de verschillende leasevormen kort aan je uit.

Operational lease

Deze vorm is uitsluitend bedoeld voor bedrijven. Je wordt geen economisch eigenaar van de auto, maar huurt deze als het ware voor een langere tijd. Je betaald een vast maandtarief aan de leasemaatschappij. Er zijn twee vormen binnen operational lease. Netto operational lease en full operational lease.

Bij netto operational lease zijn de kosten voor onderhoud, reparaties, verzekeringen en aanvullende diensten niet bij de prijs inbegrepen. Wanneer je kiest voor een auto leasen, kan je eigenaar worden van de auto aan het einde van het leasecontract. Full operational lease is gelijk aan private lease zoals we dat kennen van de particuliere sector. Je betaald een vast maandbedrag waarin kosten voor onderhoud, reparaties, verzekeringen en aanvullende diensten zijn inbegrepen. De bedrijfs-leaseauto komt niet bij de activa van de onderneming te staan. En aan het einde van het leasecontract blijft de auto in bezit van de leasemaatschappij.

Private lease

Zoals we net al aan gaven is private lease het operational lease, maar dan voor de particuliere sector. Het is op dit moment de populairste manier van leasen in Nederland. Je betaald een vast bedrag per maand, waarin alles inbegrepen zit. Het enige wat je nog zelf hoeft te betalen is de benzine. In veel gevallen is het voordeliger om privé een auto leasen dan een auto te kopen. Benieuwd naar hoe dat kan, lees dan verder op de pagina Private lease vergelijken.
auto leasen

Financial lease

Het zijn met name bedrijven die gebruik maken van financial lease. Het grote verschil met operational en private lease is dat je bij financial lease wel direct eigenaar bent van de auto tijdens het auto leasen. Het bedrag dat betaald per maand bestaat uit rente en aflossing. Overige kosten zoals onderhoud, verzekering en wegenbelasting zijn hierbij niet inbegrepen. Lease je de auto zakelijk, dan zal deze wanneer je hem financial least ook op de balans van je bedrijf komen te staan. De looptijd van het leasecontract bespreek je in overleg met de leasemaatschappij. Het aantal kilometers dat je rijdt is niet van toepassing, er is namelijk geen kilometerbundel.

Occasion lease

Je kunt ervoor kiezen om een gloednieuwe auto te leasen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om de tweede eigenaar van een auto te worden. Dit kan wanneer je kiest voor occasion lease. Leaseauto’s die aan het einde van het leasecontract weer worden ingeruild worden nu aangeboden voor occasion lease. Tegen een aanzienlijk lagere prijs. Een auto schrijft in de eerste jaren verhoudingsgewijs enorm veel af. Doordat de auto niet meer gloednieuw is, is de marktwaarde gedaald en daarmee ook de leaseprijs.

Voordelen van leasen

Een auto leasen ten opzichte van het kopen van een auto geeft een hoop voordelen.

 • Inzicht in maandelijkse kosten: doordat je elke maand een vast bedrag betaald, weet je precies waar je aan toe bent. Je kunt niet voor vervelende verrassingen komen te staan.
 • Geen eigen geld nodig: doordat je maandelijks een bedrag betaald hoef je niet in één keer een groot bedrag te betalen om een auto te kunnen rijden. Toch rijd je in een nieuwe auto.
 • Vaak goedkoper dan koop: in ons artikel Private lease vergelijken leggen we je uit hoe een auto leasen goedkoper kan zijn dat het kopen van een auto.
 • Seniorvriendelijk: als oudere is het moeilijk geld te lenen voor de aanschaf van een nieuwe auto, leasen kan daarentegen wel.

Lease checklist

Je kan voor het gemak gebruik maken van onze Leasebak zoekmachine, maar daarnaast kan je natuurlijk ook zelf de lease-aanbieders checken. Waar je allemaal op moet en kan letten bij het vergelijken leggen we je uit.

De auto

 • Maandelijks bedrag: check de maandelijkse lasten die je zou moeten betalen om een auto te leasen. En wat voor model auto krijg je voor deze prijs? Is dit een ‘kale’ versie, of is het een auto met extra opties zoals navigatie en airco.
 • Eigen risico: dit bedrag verschilt per lease aanbieder. Ook kan het zijn dat het eigen risico verhoogd wordt wanneer je binnen 12 maanden tweemaal niet-verhaalbare schade rijdt met de auto.
 • Auto uitlenen: ben je van plan om anderen ook in de auto te laten rijden? Check dan vooraf wat hierover in het leasecontract wordt opgenomen. Over het algemeen is dit toegestaan. Je blijft alleen wel zelf verantwoordelijk voor eventuele schade.

Het leasecontract

 • Keurmerk Private Lease: veel private lease aanbieders zijn hierbij aangesloten. De stichting Keurmerk Private Lease heeft voorwaarden opgesteld voor private lease. Je bent hiermee beschermd tegen onredelijk hoge kosten.
 • Inbegrepen in het leasecontract: ga na wat er precies inbegrepen zit in je leasecontract. In sommige gevallen zit werkelijk alles inbegrepen. Zo ook een inzittenden verzekering, pechhulp, winterbanden en vervangende auto in het buitenland.
 • Looptijd: het leasetarief dat getoond wordt is gebaseerd op een bepaalde looptijd van het contract, tussen de 12 en 60 maanden. Vaak wordt de leaseprijs lager naarmate het leasecontract voor langere tijd is opgesteld.
 • Kilometerbundel: ga na hoeveel kilometers je per jaar kunt rijden binnen de afgesproken bundel. Hoe gaat men om met extra gereden kilometers, wat betaal je daar voor? En krijg je geld terug als je minder kilometers hebt gereden dan vooraf afgesproken?

Gunstigste kilometerbundel

Wanneer je kiest om particulier te gaan leasen zal je hoogstwaarschijnlijk kiezen voor private lease. Je krijgt dat te maken met een kilometerbundel. Dit is het aantal kilometers dat je in een jaar tijd verwacht te gaan rijden met een auto leasen. Deze kilometerbundel wordt opgenomen in het leasecontract.

De meeste kilometerbundels beginnen vanaf 10.000 kilometer per jaar. Welke kilometerbundel voor jou het voordeligste is, hangt af van de meerprijs die je betaald voor iedere kilometer die je boven je bundel uitkomt. Deze meerprijs ligt ergens tussen de €0,05 en €0,16 per kilometer.

Een volgende en grotere kilometerbundel bevat vaak 5000 kilometer per jaar meer. Afhankelijk van de meerprijs die je zal betalen per extra gereden kilometer, zal je een inschatting moeten maken op welke manier je voordeliger uit zult zijn.

Rekenvoorbeeld gunstigste bundel

We gaan voor het gemak even uit van de volgende gegevens. Wil je de berekening zelf maken, gebruik dan jouw eigen tarieven.
Kilometerbundel van 10.000 km kost €295 p.m.
Kilometerbundel van 15.000 km kost €320 p.m.

Stap Kosten
Stap 1: Bereken wat een grotere bundel extra kost. 320 – 295 = €25 per maand
Stap 2: Bereken de meerprijs per jaar. 12 x 25 = €300 per jaar
Stap 3: Reken uit wat de extra prijs per kilometer, BINNEN de bundel kost. Meerprijs / extra kilometers BINNEN de bundel. 300 / 5000 = €0,06
Stap 4: Vergelijk deze prijs met de meerprijs per kilometer BUITEN de bundel. Prijs ligt tussen de €0,05 en €0,16

Rekenvoorbeeld omslagpunt

Er is ergens tussen de twee kilometerbundels een omslagpunt waarop het voordeliger wordt om voor de grotere bundel te kiezen. We leggen je uit hoe je dit omslagpunt zelf kunt berekenen.

We gaan in dit rekenvoorbeeld uit van de volgende gegevens. Wil je de berekening zelf maken, gebruik dan jouw eigen tarieven.
Kilometerprijs buiten de bundel €0,10 (buitenbundelprijs)
Kilometerprijs binnen de bundel €0,06 (binnenbundelprijs)

Stap Kosten
Stap 1: Deel de binnenbundelprijs door de buitenbundelprijs. 6 / 10 = 0.6
Stap 2: Uitkomst maal verschil kilometers tussen kleine en grote bundel. 0.6 x 5000 = 3000
Stap 3: Aantal kilometers kleine bundel + uitkomst stap 2 10.000 + 3000 = 13.000 km

Of bereken het in één keer met de volgende formule.

Stap Kosten
Kilometers kleine bundel + (verschil kilometers kleine en grote bundel x binnenbundelprijs / buitenbundelprijs) 10.000 + (5000 x 6/10) = 13.000 km
Hoe kunnen we je helpen?