Occasion lease

Meest gekozen occasion leaseauto’s


Occasion lease, oftewel tweedehands leasen, houdt in dat je een auto least die niet meer gloednieuw is. Hoe het precies werkt en wat de voordelen ervan zijn, leggen we je uit in dit artikel.

Wat is occasion lease

Occasion lease is een populaire vorm van auto leasen, voor particulieren maar ook voor zakelijke gebruikers. Het is precies hetzelfde als het ‘normale’ auto leasen, alleen nu voor iets oudere auto. In de meeste gevallen zijn de auto’s al éénmaal eerder als leaseauto aangeboden en weer ingeruild. Het is een voordelige vorm van leasen ten opzichte van het leasen van een gloednieuwe auto. Het voornaamste reden hiervoor is dat nieuwe leaseauto’s de eerste jaar veel afschrijfkosten hebben gehad. Als tweede eigenaar worden de leasekosten opnieuw voor je berekend aan de hand van de huidige waarde.

occasion lease

Verschillende vormen van occasion lease

Wanneer je besluit om een occasion auto te leasen, kan je kiezen uit verschillende leasevormen. Wil je een occasion bedrijfsauto leasen? Dan zal je kunnen kiezen uit operational lease of financial lease. Wil je als particulier een occasion leasen? Dan kies je voor private lease.

Operational lease occasion

Operational lease is uitsluitend voor bedrijven bedoeld. Bij deze vorm van leasen komt het erop neer dat je de auto huurt voor een langere periode. Je bent in tegenstelling tot private lease en financial lease, nu geen economisch eigenaar van de auto. De financiering voor de auto wordt als het ware door de leasemaatschappij voorgeschoten, waarna jij deze maandelijks terugbetaald. Er zijn twee vormen van operational lease:

Netto operational lease:

je betaald een vast bedrag per maand. De kosten voor onderhoud, reparaties, verzekeringen en andere aanvullende diensten zijn hierbij niet inbegrepen. Aan het einde van het leasecontract kan je 100% eigenaar worden van de auto. Je hebt geen fiscale voordelen, zoals dat bij financial lease het geval is.

Full operational lease:

Je betaald een vast bedrag per maand, dat is inclusief onderhoud, reparaties en verzekeringen. Het is vorm die voor zakelijk lease vaak gebruikt wordt. De leaseauto komt niet bij de activa van de onderneming te staan, waardoor er ook geen balansverlenging kan ontstaan. De auto blijft ook wanneer het leasecontract eindigt eigendom van de leasemaatschappij. Het biedt geen fiscale voordelen, dat is enkel bij financial lease het geval.

Private lease occasion

Naast de zakelijke lease bieden veel leasemaatschappijen nu ook de mogelijkheid om op dezelfde manier te leasen, maar dan privé. Dat noemen we private lease. Het is de populairste leasevorm op dit moment in Nederland, voor privégebruik. Het is de ‘all-in-one’ onder de leasevormen. Je betaald een vast bedrag per maand, waarin alles inbegrepen zit. Het grote voordeel hiervan is dat je precies weet waar je aan toe bent iedere maand.

Private lease voordelen

Je hebt geen vervelende extra kosten wanneer er een keer iets stuk gaat aan je auto. Ook kan het prettig zijn niet in één keer een groot bedrag te hoeven betalen, omdat je de auto niet zelf aan hoeft te schaffen. Let er bij private lease wel op dat je een BKR-registratie krijgt, zolang als je leasecontract duurt.

Financial lease

Financial lease wordt voornamelijk door bedrijven gebruikt, maar is eventueel ook als particulier mogelijk. Je zou financial lease kunnen vergelijken met het kopen op afbetaling. Vanaf het moment dat je het leasecontract afsluit, ben je eigenaar van de auto. Wanneer je de auto zakelijk least, zal deze op de de balans van je bedrijf komen te staan. Ook is investeringsaftrek in sommige gevallen mogelijk. De kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringen betaal je zelf, in tegenstelling tot private lease waar dit wel in het vaste maandbedrag inbegrepen zit.

Hoe kunnen we je helpen?