Gepubliceerd op 5 maart 2020 in de categorie

Private lease en bijtelling



Hoe zit het precies met private lease en bijtelling? Betaal je die nu wel of niet? Wanneer je een auto privé least, hoef je geen bijtelling te betalen. Lease je een auto van de zaak en rijd je die ook privé, dan betaal je wel bijtelling. In dit artikel lees je meer over hoe en wanneer je de bijtelling moet betalen.

Wanneer betaal je bijtelling

Als je er voor kiest om een auto privé te leasen dan is de auto in eigen beheer. Je hoeft dan ook geen bijtelling te betalen. Rijd je een leaseauto van de zaak, dan is het een ander verhaal. Jouw werkgever huurt de auto van de leasemaatschappij en leent de auto aan jou uit. Je zal met deze auto veel kilometers rijden naar werkafspraken of van werk naar huis. Maar soms zal je de auto ook privé gebruiken.

Gebruik je de zakelijke leaseauto ook privé, dan ziet de belastingdienst dit als extra inkomen. Dit baseren zij op het feit dat je profiteert van een auto die je van de zaak krijgt. Je moet daarom extra inkomstenbelasting betalen. Hoeveel dit is, wordt berekent op basis van de fiscale bijtelling.

Fiscale bijtelling

Deze fiscale bijtelling is de belasting die je betaalt over een deel van de cataloguswaarde van je nieuwe auto. Je betaalt pas fiscale bijtelling wanneer je meer dan 500 km per jaar privé rijdt met de auto van de zaak. Het zal hierbij gaan om 22% van de cataloguswaarde van de auto. Deze 22% van de cataloguswaarde wordt opgeteld bij je inkomen. En daar betaal je vervolgens inkomstenbelasting over.

Rijd je een elektrische auto, dan geldt de 22% fiscale bijtelling niet voor jou. Een elektrische auto stoot namelijk 0 mg CO2 uit en dan wordt door de overheid beloond. Je hoeft slechts 4% fiscale bijtelling te betalen. Is de cataloguswaarde van jouw auto hoger dan €50.000? Dan betaal je over het restbedrag wel 22% bijtelling.

Zoek jouw ideale leasebak!

Stap 3: Welke leasevorm?


Anderen bekeken ook de volgende artikelen

Hoe kunnen we je helpen?