Gepubliceerd op 17 augustus 2020 in de categorie

Subsidie elektrische leaseautoJarenlang zorgden ontwikkelingskosten, beperkte actieradiussen, de laadcapaciteit en ga zo maar door voor een (beperkte) introductie van elektrische auto’s. Nu er in de wereld steeds meer aandacht komt voor het klimaat en de bescherming daarvan, krijgen autofabrikanten als gevolg daarvan steeds strengere CO2 doelstellingen. Worden deze doelstellingen niet behaald, dan volgen er boetes van miljarden euro’s.  Je kunt je voorstellen dat het produceren van milieuvriendelijke elektrische auto’s inmiddels dan ook een veel hogere prioriteit heeft gekregen.

Waarom zijn er subsidies voor elektrische auto’s?

Inmiddels zijn de elektrische auto’s en Plug-in Hybrides goed voor circa 3% van de totale automarkt in Nederland. Naar verwachting zal dit percentage de komende jaren sterk groeien. Omdat de productiekosten en consumentenprijzen van de elektrische aanzienlijk hoger zijn dan de gemiddelde prijs voor benzine- en dieselauto’s probeert de overheid de verkoop van elektrische auto’s in Nederland te stimuleren doormiddel van diverse subsidies. De subsidies die wij in Nederland kennen zijn: de MIA (Milieu-Investeringsaftrek) voor bedrijven en de SEPP (de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren).

MIA voor bedrijven

De Milieu-investeringsaftrek is bedoeld voor bedrijven die milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen (waaronder bijvoorbeeld elektrische auto’s) kopen. Middels de MIA is het mogelijk voor bedrijven om de winst te verlagen. Voor autobedrijven is dit voordeel terug te vinden in de verlaagde aanschafkosten van de auto. Maar wat levert de MIA u als particulier nou op? Eerlijk gezegd: op het eerste gezicht heel weinig. Echter een markt waarin de aanschafkosten verlaagd kunnen worden, zal normaliter ook tot een daling van de auto- en leaseprijzen leiden. Dus of u nou een elektrische auto wil kopen of wil gaan leasen, de MIA levert u indirect in ieder geval een betere prijs op.

Profiteer van de SEPP regeling voor particulieren

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren, afgekort ook wel de SEPP regeling genoemd, levert u als particulier wel aantoonbaar financieel voordeel op. De subsidiebedragen voor 2020 en 2021 staan al vast. Voor nieuwe auto’s is het subsidiebedrag vastgesteld op €4.000,- en voor occasions op €2.000,-. De SEPP regeling is een subsidie van de overheid voor particulieren die een kleine tot middelgrote elektrische auto willen kopen of private leasen. Om gebruik te kunnen maken van de SEPP regeling, moet de auto tenminste aan de volgende voorwaarden voldoen:

Subsidie elektrische leaseauto

 • De auto moet 100% elektrisch aangedreven zijn;
 • De auto moet een actieradius van minimaal 120 km hebben;
 • De catalogusprijs/nieuwwaarde van de auto moet tussen de €12.000,- en €45.000,-  liggen
 • De auto moet ook daadwerkelijk bij productie het kenmerk elektrische auto hebben (het ombouwen van een skelter tot een elektrische bolide gaat dus helaas niet op);
 • Mocht u een elektrische auto willen private leasen, let er dan op dat de leasemaatschappij in het bezit is van het Keurmerk Private Lease, anders maakt u geen aanspraak op de subsidie;
 • In het geval van private lease wordt de subsidie in 48 gelijke termijnen overgemaakt. Profiteer dus maximaal door een private leasecontract van 48 of 60 maanden af te sluiten;
  De subsidie kan slechts 1 keer per huishouden worden aangevraagd;
 • De subsidie moet binnen 60 dagen na ondertekening van de koop- of leaseovereenkomst worden aangevraagd.

Via de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) kan je de subsidie voor jouw elektrische auto aanvragen. Dit geldt zowel voor kopende consumenten als voor de private lease rijders. Met het gebruik van je DigiD inlog kan je een profiel aanmaken bij het RVO. Naast jouw naam, geboortedatum, adres, BSN-nummer (de meeste gegevens zijn overigens al ingevuld voor je), kun je daar ook jouw bankrekeningnummer invullen. Nadat je je profiel hebt aangemaakt zal je wat informatie met betrekking tot de auto in moeten vullen. Zorg er dus voor dat je je leasecontract bij de hand hebt. Daarna kan je de aanvragen verzenden en is het een kwestie van wachten op de goedkeuring van jouw subsidie aanvraag.

Is de subsidiepot voor 2020 al leeg?

Het klopt dat de subsidiepot voor 2020 op dit moment al leeg is voor nieuwe auto’s. Er is maar liefst voor 10 miljoen euro aan subsidie toegekend. Dat neemt niet weg dat jij je subsidieaanvraag gewoon kunt indienen. Voor 2021 staat er namelijk ook alweer 27,9 miljoen euro aan subsidies klaar voor de aanschaf of het private leasen van auto’s.

Waar moet ik nu dan rekening mee houden

 • Zorg ervoor dat je je subsidie aanvraag binnen een week naar ondertekening van je leasecontract hebt ingediend, je staat dan al netjes in de wachtrij;
 • Realiseer je dat de subsidieaanvraag pas in januari 2021 zal worden opgepakt;
 • Leasemaatschappijen zullen over het algemeen wachten met het in bestelling zetten van jouw auto tot het moment dat de mogelijkheid tot ontbinden vervalt (goedkeuring subsidieaanvraag);
 • Mocht je het proces willen versneller en jouw elektrische private leaseauto hoe dan ook willen rijden, dan heb je de mogelijkheid om af te zien van de genoemde ontbindingsvoorwaarde. Voldoet jouw auto en aanvraag gewoon aan alle eisen, dan is de kans groot dat je begin 2021 de subsidie ontvangt. Maak voor jezelf de afweging hoe lang je kunt wacht en hoe scherp jouw private lease aanbieding op dit moment is.Klik op onderstaande link om direct jouw subsidie aan te vragen.

  direct subsidie aanvragen

  Mocht je naar aanleiding hiervan toch nog vragen hebben over het aanvragen van de SEPP regeling of wil je graag meer advies over de elektrische auto’s, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

  Al wel zeker van je zaak? Ja, ik ga elektrisch rijden! Klik dan hier voor het complete aanbod van elektrische auto’s.

  Liever een elektrische bestelbus- of een andere elektrische bedrijfswagen leasen het kan allemaal via Leasebak.nl. Klik hier voor het complete bedrijfswagen aanbod.

  De 5 populairste elektrische leaseauto’s op dit moment

  1. Volkswagen E-Golf

  Deze elektrische auto was toch wel een van de verkooptoppers van 2019. Ook dit jaar blijft deze auto het ontzettend goed doen voor Volkswagen. De E-Golf E-dition is rijk uitgerust met onder andere: lichtmetalen velgen, automatische airconditioning en een navigatiesysteem. Dan hoef je vervolgens ook nog maar 8% bijtelling te betalen, dus wat houd je nu nog tegen.

  • Actieradius maximaal 230 km
  • Fiscale waarde vanaf €32.980
  • Bijtelling 8% (2020)

  2. Nissan

  Dé auto van Nissan op dit moment. Zowel de particulier als de zakelijke rijder weet de Nissan showroom steeds vaker te vinden. Dit komt niet in de laatste plaats door de Leaf. Deze volledig elektrische auto doet het ontzettend goed. De Leaf Acenta is standaard uitgerust met 16” lichtmetalen velgen, navigatiesysteem en een warmtepomp voor een optimaal actieradius gebruik in de winter.

  • Actieradius maximaal 270 km (Nissan Leaf E+ o.b.v. werkelijk actieradius)
  • Fiscale waarde vanaf €34.140
  • Bijtelling 8% (2020)

  3. Tesla Model 3

  Laten we eerlijk zijn je kunt bijna niet meer om deze auto heen. Je vindt hem fantastisch of afschuwelijk, maar wat is deze auto populair. Private leasers, zakelijke rijders, jong en oud wil tegenwoordig in een Tesla rijden. 

  • Actieradius maximaal 510 km (Tesla Model 3 Long Range Dual Motor o.b.v. WLTP normen)
  • Fiscale waarde vanaf €48.980 (Standaard Range Plus)
  • Bijtelling 8% en 22% (2020)

  4. Audi E-Tron 

  Audi heeft met deze auto echt zijn slag geslagen op de premium markt. Een volledig elektrische SUV die er gewoon heel sportief, maar zeker niet futuristisch uitziet.

  • Actieradius maximaal 411 km (o.b.v. WLTP normen)
  • Fiscale waarde vanaf €70.450
  • Bijtelling 8% en 22% (2020)

  5. Renault Zoë 

  Nadat de auto in 2012 werd gepresenteerd, kende de Zoë in 2013 ook zijn introductie in Nederland. Deze compacte elektrische auto doet het al aantal jaar ontzettend goed (vooral onder de zakelijke rijders), met als hoogtepunt het eerste halfjaar van 2020. In de eerste 2 kwartalen van dit jaar is de Zoë namelijk de bestverkochte elektrische auto van Europa. De Zoë Life is standaard uitgerust met onder andere: climate control, Apple CarPlay en een warmtepomp.

  • Actieradius maximaal 395 km (o.b.v. WLTP normen)
  • Fiscale waarde vanaf €32.850
  • Bijtelling 8% (2020)

  3 interessante elektrische nieuwkomers

  1. Volkswagen ID3 

  Deze auto kost ca. €38.000 en heeft een actieradius van maar liefst 470 km (o.b.v. WLTP normen). Aan het aantal pre-orders te zien, zal deze auto het naar verwachting zeker onder de zakelijke leaserijders goed gaan doen. De eerste afleveringen zullen plaatsvinden in Q3 2020.

  2. Ford Mustang Mach-E 

  Misschien een deceptie voor de echte Mustang fans. Geen ronkende motor, maar een SUV die geen geluid maakt. De leveringen zijn nog even uitgesteld naar Q1 2021, maar wij denken dat deze auto zeker de moeite waard is om eens van dichtbij te bewonderen.

  3. Renault Twingo ZE 

  Deze auto wordt in het najaar van 2020 verwacht, maar een ding weten we al zeker: het is dé goedkoopste elektrische auto van dit moment!

  Liever een elektrische SUV?

  Ook voor een elektrische SUV ben jij bij leasebak.nl aan het goede adres. De populairste elektrische SUV’s van dit moment zijn:

  1. Kia e-Niro
  2. Peugeot e-2008
  3. Hyundai Electric

  Staat jouw elektrische droomauto hier nou toch niet tussen? Niet getreurd, op Leasebak.nl vind je nog veel meer elektrische modellen. Wat dacht je van de volledig elektrische BMW I3 of de Tesla Model X? Benieuwd naar het complete aanbod, klik dan hier!

  Zoek jouw ideale leasebak!

  Stap 3: Welke leasevorm?


Anderen bekeken ook de volgende artikelen

Hoe kunnen we je helpen?