Zakelijk auto leasen

Meest gekozen zakelijke leaseauto’s


Wanneer je binnen je bedrijf een auto wilt aankopen, betekent dat dat je een grote investering zal moeten doen. Zakelijk auto leasen biedt dan een mooie uitkomst. Met een auto kopen zit niet iedereen op hoge investeringen te wachten. Daar komt bij dat je te maken kunt krijgen met onverwachte kosten wanneer er bijvoorbeeld iets kapot gaat aan de auto. Je hoeft geen grote investering te doen binnen je bedrijf. Ook weet je precies waar je iedere maand aan toe bent; één vast leasetarief waarin alles inbegrepen zit. Het enige wat jij nog moet doen, is tanken.

Wat is zakelijk auto leasen

Zakelijk auto leasen in niet precies hetzelfde als privé/private lease. De verschillen tussen beide komen voort uit wetgeving en het feit dat privé/private lease consumentgericht is en zakelijk lease niet. We zetten de verschillen voor je op een rijtje en maken zo duidelijk wat zakelijk lease precies inhoudt.

BTW vermelding

Een groot verschil is de BTW vermelding. Lease je je auto zakelijk, dan ontvang je een offerte en contract waarbij de prijzen exclusief BTW worden vermeldt. Lease je privé, dan worden de prijzen inclusief BTW vermeldt.

Bijtelling

Bij privé lease is er geen sprake van bijtelling. Dit omdat de particulier de contractant is en bijtelling dat niet van toepassing is. Bij zakelijk lease is het de werkgever die de zakelijke leaseauto ter beschikking stelt aan de werknemer. Een deel van het gebruik van de auto zal privé zijn en daarom is er de bijtelling. Deze bijtelling is een percentage over de waarde van de auto, die verrekend wordt met het inkomen.

Offerte op maat

De vraag bij zakelijk auto leasen is veel breder dan bij privé lease. In sommige functies in het bedrijfsleven zal je ontzettend veel kilometers maken, terwijl dat bij andere functies helemaal niet het geval is. Bij zakelijk lease zal de aanvraag specifieker zijn en daarom ook de offerte.
Zakelijk auto leasen

Voorwaarden

De leasevoorwaarden voor zakelijk lease zijn opgenomen in een zogenaamde ‘mantelovereenkomst’. Dit is een specifiek document wat aangepast wordt aan de vraag van jou als klant, voor één bepaalde bedrijfsauto. Bij privé lease zijn de voorwaarden gebaseerd op consumentenwetgeving en het huurrecht. Dit zijn algemene voorwaarden die voor iedereen gelden.

Financial of operational lease

Er zijn twee vormen van zakelijke leasen: financial lease en operational lease.

Financial lease

Financial lease is net zoiets als een hypotheek op je koopwoning. Deze leasevorm is met name bedoeld voor de zakelijke markt. Je koopt de bedrijfsauto op afbetaling, waardoor het voertuig direct jouw eigendom is. Je betaald elke maand rente en aflossing. Wanneer je de auto volledig hebt afbetaald, is deze van jou en mag je hem gewoon blijven rijden.

Financial lease levert de volgende voordelen op:

  • Je kan het voertuig afschrijven
  • Je kan de BTW terugvragen
  • De rente is aftrekbaar
  • Investeringsaftrek van 28%, wanneer het om een bus, bestelwagen of taxi gaat

Operational lease

Operational lease lijkt op een persoonlijke lening. Je betaalt als het ware huur voor het gebruiken van de bedrijfsauto. Er zijn twee vormen van operational lease.

  1. Netto operational lease: de kosten voor onderhoud, reparatie, motorrijtuigenbelasting betaal je zelf. Wanneer het leasecontract afloopt, heb je de mogelijkheid om 100% eigenaar van de bedrijfsauto te worden.
  2. Full operational lease: alle kosten voor onderhoud, reparatie, verzekering en belasting zijn inbegrepen. Wanneer het leasecontract is afgelopen, word je geen eigenaar van de bedrijfsauto.

Voordelen van leaseauto zakelijk

Een auto leasen binnen het bedrijf wordt steeds populairder. Op dit moment maakt al 80% van de Nederlandse bedrijven gebruik van zakelijk auto leasen. Dat is ook niet zo vreemd als je kijkt naar de voordelen die verbonden zijn aan zakelijk auto leasen. Het biedt zekerheid. Iedere maand betaal je een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In dit bedrag zit onder andere de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en eventuele reparaties al inbegrepen. Wanneer je een auto least, kan je een (redelijk) nieuwe auto rijden. Hiermee laat je een goede indruk achter bij je klanten. Ook een leaseauto mag je voorzien van belettering of bestickering, om reclame te maken voor jouw bedrijf.

Zakelijke lease geen BKR-registratie

Een ander voordeel aan deze vorm van business lease is dat het niet gemeld wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) wanneer je een auto zakelijk least. Dit is wel het geval wanneer je een auto privé least. En dit kan gevolgen hebben bij het afsluiten van een hypotheek of lening.

Bijtelling

We hebben het al kort genoemd: met zakelijk auto leasen heb je te maken met bijtelling. In Nederland is het zo geregeld dat je voor een zakelijke auto bijtelling betaald wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Rijd je volledig elektrisch? Dan betaal je sinds 2020 8% bijtelling. Dit geldt voor auto’s tot een cataloguswaarde van €45.000. Heb je een duurdere auto, dan betaal je over het restbedrag 22% bijtelling. Voor alle auto’s die niet elektrisch rijden geldt een bijtelling van 22%.

Hoe kunnen we je helpen?